Viinitarhurin juustolle sarjavoitto Jyväskylän juustokilpailussa
Viinitarhurin juustolle sarjavoitto Jyväskylän juustokilpailussa
Juustoportin Viinitarhurin juusto voitti maustettujen, kypsytettyjen juustojen -sarjan viikonloppuna Jyväskylässä. Valtakunnallisen laatuarvioinnin järjestivät Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, Suomen Pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö.
Kilpailuun osallistui lähes 100 suomalaista juustoa ja juustoja arvioitiin 15 kilpailusarjassa. Ehdokkaita arvioi kussakin sarjassa neljän juustoasiantuntijan raati, joiden jäsenet edustivat muun muassa eri juustonvalmistajia, kauppaa, ruokatoimittajia, Ruokavirastoa ja luonnonvarakeskus Lukea. Raadin jäsenet antoivat juustoille pisteitä kolmessa kategoriassa, jotka olivat ulkonäkö, rakenne sekä maku ja haju. Lopullisissa pisteissä painotettiin kunkin juustoryhmän tärkeimpiä ominaisuuksia, joista maku on kuitenkin aina tärkein.
Vähintään kahdeksan kuukautta kypsynyt Viinitarhurinjuusto on monikerroksinen ja voimakas. Kellaroinnin aikana Viinitarhurinjuustoa harjataan säännöllisesti Torresin Sangre de Toro -punaviinin ja yrttien seoksella, josta juusto saa ominaisen yrttien, viinin ja kermaisen pähkinäisen tuoksun.
Juustoportin pitkään kypsytetyt erikoisjuustot valmistetaan käsityönä Jalasjärven liikenneaseman yhteydessä olevassa näyttöjuustolassa. Samaisessa pihapiirissä sijaitsee myös aito juustokellari, jossa nämä suomalaisesta maidosta valmistetut erikoisjuustot kypsytetään.
Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen, Suomen Pienjuustolayhdistyksen ja Juustonvalmistajain säätiön yhteinen laatukilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Edellisen kerran näyttely järjestettiin 2022. Näyttelyn tavoitteena on edistää suomalaisen juustonvalmistustaidon kehittymistä sekä lisätä suomalaisten juustontuntemusta. Näyttelyn kypsytetyt juustot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.
Käyttövinkkejä, kokeile ainakin näitä
Viinitarhurin juusto sopii erinomaisesti vaikkapa juustotarjottimelle, katso ohje täältä.
Viinitarhurin juustokeitto on maukasta ja aromikasta, juustokeittojen aatelia.
Tutustu myös illanistujaisten herkkuohjeeseen, jossa Viinitarhurin juustoa, päärynää ja rosmariinia.