Elämä on valintoja, valitse paremmin

Vuonna 1965 Keski-Kasarin tilalle saapui ensimmäinen friisiläishieho, Isabella. Isabellan maidosta tehtiin maan mainiota leipäjuustoa, josta koko Juustoportin tarina sai alkunsa. Tänään Juustoportti on elinvoimainen perheyritys, jonka maukkaat tuotteet tunnetaan korkeasta laadustaan kautta maan. 

Juustoportti

Juustoportti 

Yli 50 vuotta suomalaista juuston historiaa

Juustoportti on 50 vuotta vanha perheyritys. Juustoportin historia kulminoituu mustaan friisiläishieho Isabellaan. Tämä lehmä oli ensimmäinen rotuaan Etelä-Pohjanmaalla, se hankittiin Keski-Kasarin tilalle Jalasjärvelle vuonna 1965. Isabellan tuottamat maitomäärät olivat merkittävästi suuremmat kuin mihin oli aiemmin totuttu ja myös maidon laatu oli juuston valmistukseen paremmin sopivaa. Isabellan tarina jäi elämään osana Juustoportin historiaa - siitä kaikki alkoi. 

Juustoportti on kasvanut viidessäkymmenessä vuodessa pienestä maatilajuustolasta lähes 250 henkilöä työllistäväksi yritykseksi. Juustoportilla on meijeri- ja juustolatoiminnan lisäksi kahvila-ravintolat Jalasjärvellä, Mäntsälässä, Kärsämäellä, Ylöjärvellä ja Kuopiossa, sekä ruokatuotteita valmistava Kasvis Galleria Kuopiossa. 

Tietotaitoa ja huippuosaamista

Juustoportin meijeritoiminta tapahtuu omassa meijerissä Jalasjärven keskustan tuntumassa, jossa valmistetaan valtaosa tuotteista. Juustoportti on tuotantotekniikaltaan Suomen moderneimpia meijereitä. Toiminta perustuu jatkuvaan ja tavoitteelliseen tuotekehitykseen, tuotteiden korkeaan laatuun sekä henkilökunnan korkeaan osaamiseen. Näiden ohella rohkeat, mutta kannattavat investoinnit ovat yksi Juustoportin toiminnan kulmakivistä. 

Erikoisjuustot valmistetaan Jalasjärven kahvila-ravintolan yhteydessä olevassa näyttöjuustolassa. Siellä asiakkaat pääsevät seuraamaan juustonvalmistusta aidossa ympäristössä.

Tuotteistaan tunnettu

Juustoportti tunnetaan etenkin leipäjuustosta, mutta myös monista muista herkullisista tuotteistaan. Meijerissä pakataan lähimaidot ja piimät. Voit kirnutaan perinteisellä voikirnulla. Saman katon alla valmistetaan myös herkulliset AB-jogurtit, kermajuustot, salaattijuustot, mozzarellat ja kaikki hapanmaitotuotteet; kermaviilit, rahkat, smetanat ja Creme Fraichet. Juustoportin tuotteita on valmistettu jo vuosikymmeniä, ne ovat kansan suosikkeja vuodesta toiseen. Juustoportin tuotevalikoiman laajuus kertoo aktiivista tuotekehityksestä; tuotannossa olevia omia tuotemerkkejä on melkein sata. Sen lisäksi asiakkaiden tuotemerkkejä valmistetaan saman verran. 

Juustoa viinin kera

Juustoportti valmistaa täysin suomalaisia erikoisjuustoja. Niitä valmistetaan vuohen- ja lehmänmaidosta, myös luomuna. Juustojen valmistus on kuukausia kestävä prosessi; ne kypsyvät tarkkaan määritellyissä oloissa ja kosteudessa kellarissa kuukausista jopa reiluun vuoteen. Juuston maun voimakkuus kehittyy mm. kypsytysajan pituuden mukaan. Kellaroinnin aikana juustot saavat tärkeimmän ominaisuutensa, eli arominsa. Jokainen juusto saa yksilöllisen kohtelun: juustoja käännellään, kuivataan ja harjataan. Kypsymisen loppuvaiheessa Juustomestari koemaistaa kaikki erät ja hyväksyy juustot lähteväksi maailmalle. 

Juustoportin erikoisjuustoja on moneen makuun, vaihtoehtoja löytyy maultaan miedosta voimakkaaseen. Yksi hienoimmista ja aromikkaimmista juustoista on Juustoportin Viinitarhurin juusto. Viinitarhurin juustoja harjataan viinillä ja juustomestarin yrttiseoksella vähintään kolmesti viikossa. Sitä voidaankin verrata vuosikertaviinien aateliin, sillä lähes vuoden kestävän kypsytyksen aikana maku todellakin paranee. Viinitarhurin juusto on juustotarjottimen ehdoton herkku. 

Palkittu Juustoportti

Vuosien varrella Juustoportti on saanut monia palkintoja mm. hyvänä työnantajana ja perinteisen meijerialan rajojen rikkojana. Useita tuotteita, useista tuoteryhmistä on palkittu Suomen parhaana valtakunnallisessa juustokilpailussa. Voittoja on jo toistakymmentä.

Juustoportti numeroina

Juustoportti käyttää tuotannossaan maitoa noin 60 milj. litraa vuodessa, josta luomumaitoa noin 3 milj. litraa ja vuohenmaitoa noin 2 milj. litraa. 

Henkilökuntaa yrityksessä työskentelee noin 230, kesäaikana enemmän. Kasvua on saavutettu vuodesta toiseen. Liikevaihtoa Juustoportilla on noin 70 milj. euroa.