Tällaista elämää elää Vapaa lehmä, joka lypsää sitä vastuullisempaa maitoa
Miten maidosta voidaan tehdä mahdollisimman vastuullista? Otimme selvää – ja nyt kuluttajille on tarjolla täysin hiilineutraali, eläimen hyvinvoinnin takaava maito, josta tuottajalle maksetaan tavallista parempaa hintaa. “Haluamme olla se parempi vaihtoehto, niin vastuullisuutta kuin makuakin arvostaville ihmisille”, kertoo Juustoportin johtaja Niklas Keski-Kasari.
Juustoportti on monialainen ruokatalo: meijeri- ja juustolatoiminnan lisäksi meillä on viisi liikenneasemaa sekä ruokatuotteita valmistava Kasvis Galleria Kuopiossa. Perheyrityksemme juuret ovat jalasjärveläisellä maatilalla, jossa alettiin tehdä leipäjuustoa 1966. Yritysmuotoinen Juustoportti on ollut olemassa vuodesta 1988 alkaen.
“Yrityksemme on ollut vastuullinen jo ennen kuin siitä tuli muotia”, kertoo Keski-Kasari. “Lähdimme ihan alusta asti eri teille kuin muut toimijat. Esimerkiksi vuoden 1990 tietämillä kaikilla liikenneasemilla sai tupakoida. Me olimme ensimmäinen, joka kielsi tupakoinnin sisällä. Silloin meille toivoteltiin, että onnea vaan yritystoimintaan”, Keski-Kasari naurahtaa ja jatkaa toiseen esimerkkiin. “Jo silloin myimme styroksiin pakattuja leipäjuustoja. Styroksit sai tuoda meille takaisin, me pesimme ne ja laitoimme kiertoon uudestaan.”
Juustoportin vastuullisuus on koko yritystoimintamme kulmakivi: se ulottuu niin eläinten kuin ihmistenkin hyvinvoinnista huolehtimiseen sekä energia- ja pakkausratkaisujen ympäristöystävällisyyteen.
Mahdollisimman vastuullista maitoa
“Kutsuimme tuottajat mukaan miettimään kanssamme, millaista olisi mahdollisimman vastuullinen maito. Halusimme myös olla mukana ratkaisemassa maitoon liittyvää ilmastohuolta”, kertoo Keski-Kasari. Tuloksena on Juustoportin Vapaan lehmän maito, jossa yhdistyvät eläinten hyvinvointi, parempi tuottajahinta ja hiilineutraalius.
Juustoportti on ensimmäinen meijeri Euroopassa, joka sai eläinten hyvinvointia mittaavan Welfare Quality -sertifikaatin. Welfare Quality on kymmenien kansainvälisten asiantuntijatahojen yhteishanke, joka otti tehtäväkseen löytää tieteellisen tavan todentaa eläimen hyvinvointia. WQ-auditoinnissa arvioidaan neljää eri osa-aluetta kahdellatoista eri mittarilla. Hyvinvointia mitataan havainnoiden itse eläimiä, ei vain toteamalla tilalla käytössä olevat resurssit.
Vapaan lehmän maito on paitsi hyvinvoivasta lehmästä, myös maailman ensimmäinen hiilineutraali maito. Luke eli luonnonvarakeskus on laskenut maidolle hiilijalanjäljen, jonka perusteella on tehty laskelma kompensaatiomäärästä. Päästökompensaatio tapahtuu investoimalla energiatehokkaampiin keittimiin ja metsänistutukseen Afrikassa Gold Standard -sertifioiduissa hankkeissa.
“Kaipasimme tekoja ilmaston puolesta. Kuluttajalla on nyt aidosti mahdollisuus valita paremmin”, Keski-Kasari toteaa.
Vastuullisuus on välittämistä niin ympäristöstä, ihmisistä kuin eläimistäkin
Aito vastuullisuus on kokonaisvaltaista välittämistä siitä, että yritys toimii oikein ja tekee hyviä valintoja. “Olemme vastuullisia silloinkin, kun se maksaa meille”, toteaa Keski-Kasari. “Sille ei lasketa hintaa, mutta uskomme, että se jonakin päivänä tuloutuu kassaamme.”
Juustoportti on palkittu hyvänä työnantajana. “Työllistämme paljon nuoria – jopa omien tarpeidemme yli. Haluamme tarjota mahdollisuuksia aloittaa työura”, kertoo Keski-Kasari. Ihmisistä huolehtimisella on myös kansanterveydellisiä ulottuvuuksia: sokeroimattomien ja makeutusaineettomien Hyvin-tuotteiden ansiosta suomalaiset syövät yli miljoona kiloa vähemmän sokeria vuodessa.
Ympäristö taas huomioidaan paitsi ilmastotyössä, myös muun muassa energia- ja pakkausratkaisuissa. “Käytämme maakylmää ja maalämpöä, sähkö on Co2-vapaata, hukkalämmöt käytetään tarkasti, lämpöenergiasta 90 % on lähialueen uusiutuvaa energiaa, maitopakkauksissa on 10 % vähemmän puuta… yksittäisiä asioita on valtava määrä. Me mietimme joka ikisen asian kohdalla, että miten tämä voitaisiin tehdä mahdollisimman vastuullisesti ja hyvin”, kertoo Keski-Kasari.
“Vastuullinen kuluttaminen on lisääntynyt koko ajan: ihmisistä on tullut entistä tietoisempia. Se nostaa rimaa – ja sopii meille!”
Tällaista elämää elää Vapaa lehmä
- Vapaan lehmän tiloilla lehmiä ei ole kytketty, vaan ne saavat liikkua vapaasti pihatossa ja ulkoilla ympäri vuoden. Näin mahdollistuu eläinten jatkuva liikunta, joka on hyväksi mm. ruoansulatukselle ja jalkaterveydelle.
- Vapaat lehmät ovat todennetusti hyvinvoivia: tilat ovat läpäisseet riippumattoman Welfare Quality -auditoinnin tasolla “edistynyt” tai “erinomainen”. WQ-mittaristo huomioi eläimen hyvinvoinnin havainnoiden itse eläintä, ei pelkästään tilan resursseja.
- Vapaan lehmän tiloilla on ruokaa ja vettä tarjolla koko ajan. Rehu on täysipainoista.
- Tilat ovat sitoutuneet ja koulutettu eläinten parempaan kohteluun.
- Vapaan lehmän tilat kuuluvat nautojen terveydenhuoltojärjestelmä Nasevaan. Lehmien terveydenhuolto on säännöllistä ja kipua aiheuttavat toimenpiteet tehdään eläinlääkärin toimesta kivunlievityksessä.