Ainekset
Juustoinen palsternakkakeitto:
n. 800 g palsternakkaa
2 suurehkoa salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä
Suolaa, mustapippuria
0,5 dl sitruunamehua
1,5 rkl kasvisfondia
9-10 dl vettä
3 dl Juustoportin kermaa
1 rkl Juustoportin kirnuvoita
2,5 dl Juustoportin Pappilan- tai muuta kellaroitua erikoisjuustoa raastettuna
Paistetut sienet:
n. 0,5 l kantarelleja tai muita valitsemiasi sieniä
1 rkl voita
Suolaa ja pippuria
1-2 oksaa tuoretta timjamia
Juustolastut:
1 dl Juustoportin Pappilan- tai muuta kellaroitua erikoisjuustoa raastettuna
Mustapippuria myllystä
Ohje
Juustoinen palsternakkakeitto:
- Kuumenna uuni 200˚C. Kuori ja paloittele palsternakat. Levitä ne leivinpaperoidulle uunipellille.
- Pirskota päälle oliiviöljyä ja ripottele juureksille hieman suolaa ja pippuria. Paahda uunissa 30-35 min, lisää pellille kuoritut ja puolitetut salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Jatka paahtamista 15 min.
- Kaavi ainekset pelliltä kattilaan ja mittaa sinne vesi, kasvisfondi ja sitruunamehu. Keitä muutaman minuutin ajan, lisää sitten kerma ja voi, kuumenna kuplivaksi. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
- Sekoita joukkoon juustoraaste ja pyöräytä vielä keittoa sauvasekoittimella tasaiseksi. Mikäli keitto on liian paksua, lisää vettä tarpeen mukaan. Tarkista suolan ja pippurin määrä maistamalla ja lisää niitä makusi mukaan.
Paistetut sienet:
- Puhdista ja paloittele sienet. Kuumenna niitä ensin kuumalla pannulla niin, että ylimääräinen neste kiehuu pois.
- Lisää sitten voi ja ruskista sieniä keskilämmöllä. Mausta suolalla, pippurilla ja tuoreilla timjaminlehdillä.
Juustolastut:
- Jaa juustoraaste leivinpaperoidulle uunipellille neljään kekoon ja levitä kekoja hieman ympyrän muotoon. Rouhaise kullekin kierros mustapippuria myllystä.
- Paista 200˚C n. 5 min, kunnes lastut ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä hetken, jolloin lastu kovettuu.
Tarjoa juustoinen palsternakkakeitto syviltä lautasilta, nostele päälle paistettuja sieniä ja lopuksi juustolastu.