Juustoportin Vapaan lehmän maito sai ensimmäisenä Euroopassa maailmanlaajuisen eläinten hyvinvointia mittaavan edistyneen tason Welfare Quality® –sertifikaatin.
Juustoportin Vapaat lehmät elävät vapaasti pihatoissa, ulkoilevat ympäri vuoden ja pääsevät laitumelle kesäisin. Vapaan lehmän maitotilat sijaitsevat vain keskimäärin 23 km päässä meijeristä, niiden maito kerätään ja säilytetään erillään koko tuotantoketjun ajan. Näin myös asiakkaamme tietävät millaista maitoa ostavat.
Vapaan lehmän maitotilat ovat sopimustiloja, joille maksetaan lisähintaa Vapaan lehmän maidon tuottamisesta. He ovat sitoutuneet sovittuihin hyvinvointinormeihin, joita valvotaan ja todennetaan Welfare Quality® (WQ) -järjestelmällä. Kaikki Vapaan lehmän tilat ovat WQ edistynyt- tai erinomainen-tasolla.
Vuonna 2018 Luonnonvarakeskus (Luke) laski meille Vapaan lehmän maidon ja maitotuotteiden tuotantoketjun hiilijalanjäljen. Vuodesta 2019 olemme hyvittäneet hiilijalanjäljen Verra Verified Carbon Standard (VCS) ja Gold Standard (GS) -sertifioitujen hankkeiden avulla. Nämä hankkeet auttavat hidastamaan ilmaston lämpiämistä, suojelevat metsiä, biodiversiteettiä, sekä uhanalaisia eläinlajeja. Ne myös luovat paikalliselle väestölle työpaikkoja lievittäen köyhyyttä.
Juustoportin Vapaat lehmät elävät pihatoissa | |
Juustoportin Vapaat lehmät ulkoilevat ympäri vuoden | |
Juustoportin Vapaat lehmät pääsevät kesäisin laitumelle | |
Juustoportin Vapaan lehmän maitotilat kuuluvat nautojen terveydenhuollon järjestelmään (Naseva) | |
Juustoportin Vapaan lehmän maitotilat ovat sopimustiloja, jotka ovat sitoutuneet kehittämään eläinten hyvinvointia ja saavat korvauksen Vapaan lehmän maidon tuottamisesta | |
Juustoportin Vapaiden lehmien hyvinvointi on edistynyt tai erinomainen –tasolla Welfare Quality® -auditoinneissa | |
Juustoportin Vapaan lehmän maidon ja maitotuotteiden hiilijalanjälki on laskettu | |
Juustoportin Vapaan lehmän maito on läheltä kerättyä | |
Juustoportin Vapaan lehmän maito on perheyrityksen jalostamaa |
Juustoportin Vapaat lehmät elävät pihatoissa
Juustoportin Vapaat lehmät elävät pihattonavetoissa, joissa ne voivat liikkua vapaasti syömään, lypsylle, lepäämään tai karjaharjan harjattavaksi. Pihatossa eläimiä ei kytketä kuin välttämättömiä hoitotoimenpiteitä varten. Liikunta on hyväksi mm. jalkaterveydelle, ruoansulatukselle ja mielelle. Vapaana liikkuessa voi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä, kuten hoitaa omaa kehoa tai kaveria, ja valita mieluisa päivärytmi ruokailulle, lypsylle ja levolle.
Juustoportin Vapaat lehmät ulkoilevat ympäri vuoden
Vapaan lehmän tiloilla lehmät saavat ulkoilla ympäri vuoden. Ulkoilulla on suotuisia vaikutuksia mm. sorkkaterveyteen ja fyysiseen kuntoon. Vapaaehtoisesta ulkoilusta lehmät pitävät. Sopivalla säällä on kiva ulkoilla, kun taas helteisellä tai myrskyisellä säällä on mukavampi olla pihaton suojassa. Liukkaille tai liian kovaan pakkaseen ei eläimiä päästetä turvallisuuden vuoksi.
Juustoportin Vapaat lehmät pääsevät kesäisin laitumelle
Uteliaina eläiminä lehmien aika kuluu ulkona, kun myös rankkasateelta tai paahtavalta auringolta pääsee pihaton suojaan. Laitumella lehmät voivat liikkua vapaasti, mikä on tärkeää niiden fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille. Laidunnus parantaa kokonaisvaltaisesti lehmien hyvinvointia, sekä nurmilaitumilla tarjolla oleva syötävä ilahduttaa lehmiä. Laidunnus on osaltaan myös superteko monimuotoiselle luonnolle: Laidunnus laajentaa luonnon monimuotoisuutta kasvien, eliöstön ja maisemanhoidollisuuden kautta. Ovatpa maalaismaisemassa nähtävät lehmät myös kulttuuriteko ja ilo ohikulkijan silmälle.
Juustoportin Vapaan lehmän maitotilat kuuluvat nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmään (Naseva)
Naseva-tiloilla on eläinlääkärin kanssa solmittu terveydenhuoltosopimus, jonka puitteissa eläinlääkäri tekee tilalle vuosittain vähintään yhden terveydenhuoltokäynnin. Käynnillä eläinlääkäri katsastaa paitsi eläinterveyden tilanteen, myös hyvinvoinnin kokonaistilan. Käynnin perusteella laaditaan kirjallinen terveydenhuoltosuunnitelma, joka päivitetään vuosittain.
Juustoportin Vapaan lehmän maitotilat ovat sopimustiloja, jotka ovat sitoutuneet kehittämään eläinten hyvinvointia ja saavat korvauksen Vapaan lehmän maidon tuottamisesta
Juustoportin Vapaan lehmän tilat ovat sitoutuneet Vapaan lehmän maidon lupauksiin, sekä muihin eläinten hyvinvoinnin parannuksiin, kuten järjestämään sairastuneille ja poikiville lehmille erillisen karsinan, pikkuvasikoille tuttijuoton ja suuremmille pari- tai ryhmäkasvatusolosuhteet. Näiden lisäksi on selvää, että tiloilla käsitellään ja kohdellaan eläimiä hyvin.
Mikä on Welfare Quality®?
Welfare Quality® eli WQ on maailmanlaajuinen eläinten hyvinvointia mittaava järjestelmä, joka perustuu vahvaan tieteelliseen näyttöön. Sen kehittivät yhteistyössä kymmenet eurooppalaiset ja eteläamerikkalaiset asiantuntijatahot, kuten instituutit ja yliopistot.
WQ-järjestelmään kuuluu maitotilojen säännölliset hyvinvoinnin arviointikäynnit, eli auditoinnit. Käynnillä keskitytään havainnoimaan itse eläintä ja sitä miten se on sopeutunut elinympäristöönsä. Auditoinnin suorittaa sertifioitu ulkoinen WQ-auditoija, jonka toimintaa taas valvoo yhteis-Eurooppalainen WQ-komitea. Kaikki sopimustilat tulee auditoida säännöllisesti saadakseen käyttää WQ-valvottu-merkintää tuotteissaan.
Juustoportti on ensimmäinen meijeri Euroopassa, joka sai eläinten hyvinvoinnista kertovan Welfare Quality® -sertifikaatin jo vuonna 2017. Kaikki Juustoportin tilat WQ-auditoidaan säännöllisesti.
Juustoportin Vapaiden lehmien hyvinvointi on edistynyt tai erinomainen –tasolla Welfare Quality® -auditoinneissa
WQ-auditoinnin tuloksena tila saa kattavan selonteon tuloksistaan ja raportin, jossa eritellään ne hyvinvoinnin osa-alueet, missä tila suoriutuu korkealla tasolla ja toisaalta ne osa-alueet, missä on vielä kehitettävää. Näin jokainen tila saa yksilöllisen palautteen tilan eläinten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Tila voi saavuttaa auditoinnilla yhden neljästä kokonaisarvosanasta hylätty, hyväksytty, edistynyt tai erinomainen. Juustoportin Vapaan lehmän tiloilla eläinten hyvinvointi on edistynyt tai erinomainen -tasolla.
WQ-auditoinnissa tarkastellaan kahtatoista eri eläinten hyvinvoinnin osa-aluetta, joista muodostuu neljä hyvinvoinnin pääkohtaa.
Juustoportin Vapaan lehmän maidon ja maitotuotteiden hiilijalanjälki on laskettu
Vuonna 2018 Luonnonvarakeskus (Luke) laski meille Vapaan lehmän maidon ja maitotuotteiden tuotantoketjun hiilijalanjäljen.
Vuodesta 2019 olemme hyvittäneet Vapaan lehmän maidon ja maitotuotteiden hiilijalanjäljen Verra Verified Carbon Standard (VCS) ja Gold Standard (GS) -sertifioitujen hankkeiden avulla. Nämä hankkeet auttavat hidastamaan ilmaston lämpiämistä, suojelevat metsiä, biodiversiteettiä, sekä uhanalaisia eläinlajeja. Ne myös luovat paikalliselle väestölle työpaikkoja lievittäen köyhyyttä. Co2e-kompensaatio tapahtuu investoimalla uusiutuvaan energiaan, metsän istutukseen ja sademetsäalankojen suojelutoimiin. Kompensaatioista lisää www.juustoportti.fi/hiilijalanjälki
Juustoportin Vapaan lehmän maito on läheltä kerättyä
Juustoportin Vapaan lehmän maidon keräilymatkat ovat suhteellisen pienet; maitotilat sijaitsevat vain keskimäärin 23 km päässä meijeristä, joten keräilyalueen läheisyys on suotuisa.
Juustoportin Vapaan lehmän maito on perheyrityksen jalostamaa
Olemme suomalainen perheyritys, joka maksaa kaikki veronsa Suomeen. Olemme kasvaneet pienestä maatilajuustolasta yli 350 henkilöä työllistäväksi elintarvikeyhtiöksi. Tiedämme, että maailma ei ole vielä valmis, eikä meilläkään kaikki ole vielä täydellistä. Mutta me teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että olisi. Meillä on vilpitön halu tehdä huomisesta eilistä parempi.