25/3/2025

Juustoportti mukaan yhteiseen Carbo® Ympäristölaskuriin

Juustoportti mukaan yhteiseen hiilijalanjälkilaskuriin

Carbo® Ympäristölaskuri edistää kotimaisen maidon ja naudanlihantuotannon päästöjen pienentämistä – yhteinen laskentamalli kattaa lähes 90 % suomalaisista nautatiloista

Valion maitotiloilla vuodesta 2019 käytössä olleen Carbo® Ympäristölaskurin käyttäjäkunta laajenee. Valion lisäksi myös Juustoportin maidontuottajat sekä Atrian, HKFoodsin ja Snellmanin nautatilat voivat nyt selvittää oman tuotantonsa hiilijalanjäljen Carbo® Ympäristölaskurilla. Laajan yhteistyön ansiosta laskenta kattaa jatkossa noin 90 prosenttia suomalaisesta maito- ja lihasektorista ja auttaa maidon- ja lihantuottajia pienentämään toimintansa päästöjä. Laskentamalli on Carbon Trust -organisaation sertifioima.

Carbo® Ympäristölaskuri on suomalaisen maito- ja lihasektorin ympäristövaikutusten arviointiin kehitetty työkalu. Valion alun perin maitotilojen hiilijalanjälkilaskentaa varten kehittämä laskuri auttaa nyt maitotilojen lisäksi myös lihakarjatiloja selvittämään tilan toiminnassa syntyvät päästöt sekä vaikutukset happamoitumiseen ja rehevöitymiseen. Samalla tilat saavat tehokkaimmat keinot päästöjen pienentämiseksi.

”Laskuri perustuu kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n tarkimpaan laskentatapaan ja se on kehitetty juuri Suomen ilmastoon ja oloihin. Tämä tarkoittaa, että se huomioi Suomen sääolosuhteet, eläinten ruokinnan erityispiirteet ja muut pohjoisiin kasvuoloihin ja ympäristöön liittyvät tekijät. Siksi laskurilla saadut tulokset kertovat tarkemman tuloksen kuin monet käytössä olevat, kansainvälisiin keskiarvoihin perustuvat laskentamallit”, kertoo Valion kehityspäällikkö Aleksi Astaptsev, joka on ollut alusta saakka kehittämässä laskentamallia. Carbo® Ympäristölaskuri on toteutettu yhdessä Goforen kanssa.

Kansallinen standardi ja yhtenäinen metodologia tekevät maito- ja liha-alan hiilijalanjälkilaskennasta vertailukelpoista

Laskurin kehitystyötä vauhdittamaan on perustettu konsortio, johon kuuluvat Valio, Atria, HKFoods, Juustoportti ja Snellman. Carbo® Ympäristölaskurin myötä suomalaisille maidon- ja lihantuottajille syntyy kansallinen hiilijalanjäljen laskentastandardi.

”Carbo® Ympäristölaskuri ja konsortio tarjoavat suomalaiselle naudantuotannolle ainutlaatuisen työkalun ja yhteistyöalustan vastuullisuuden kehittämiseen. Yhtenäinen laskentamalli, koulutustuki tuottajille ja jatkuvasti kehittyvä tietopohja auttavat koko toimialaa vastaamaan ympäristövaatimuksiin ja parantamaan kilpailukykyä sekä kotimaassa että kansainvälisesti”, Sinikka Hassinen, Atria Naudan johtaja tiivistää yhteistyön hyötyjä.

Yhtenäinen laskentamalli vähentää ympäristövaikutusten arviointiin liittyvää epävarmuutta ja tarjoaa luotettavat, läpinäkyvät ja vertailukelpoiset tulokset kaikille mukana oleville toimijoille. Näin koko toimiala voi keskittyä aidosti merkittäviin päästövähennystoimenpiteisiin.

”Carbo® Ympäristölaskuri tarjoaa edistyksellisen työkalun naudanlihantuotannon ympäristövaikutusten selvittämiseksi. Laskuri havainnollistaa hyvin, mistä ympäristövaikutukset tilalla syntyvät ja luo siten tuottajille erinomaisen pohjan kehittää tilan toimintaa. Laskurin avulla pystymme tarjoamaan aidosti vertailukelpoista tietoa”, toteaa HK Foodsin hankinta- ja kehityspäällikkö Sami-Jussi Talpila.

On tärkeää, että hiilijalanjälki on laskettu yhteisellä laskurilla ja tulokset ovat yhdenmukaisia, jotta voimme näyttävät todeksi maatiloilla tehtävän vastuullisuustyön. Näin kattavan otannan perusteella on selvää, että maamme tulokset jäävät matalammiksi kuin ulkomailla lasketut tulokset. Maatilamme ottivat laskurin tyytyväisinä vastaan, joten tästä on hyvä jatkaa”, Juustoportin johtaja Niklas Keski-Kasari kertoo summaa.

Tukea viljelijöille ja syventävää tietoa ympäristövaikutuksista

Vastuullisuusvaatimusten kasvaessa tiloilla on yhä enemmän raportointi- ja seurantatehtäviä, jotka kuormittavat arkea. Konsortion tavoitteena onkin helpottaa tuottajien vastuullisuustyötä tarjoamalla tiloille käytännönläheinen työkalu, joka tukee raportointia ja auttaa tiloja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.

”Yhteiset kokemukset tuottajien kanssa ovat olleet myönteisiä, kertoo kehityspäällikkö Vesa Hihnala Snellmanin Lihanjalostuksesta. ”Tuottajamme ovat lähteneet innokkaasti mukaan: laskuri on helppokäyttöinen ja selkeä. Tulokset antavat meille ja viljelijöille hyvän ymmärryksen siitä, millaisia ympäristövaikutuksia erilaisilla tuotantotavoilla on. Faktojen pohjalle on hyvä rakentaa systemaattista vastuullisuustyötä yhdessä tuottajien kanssa”, toteaa kehityspäällikkö Vesa Hihnala Snellmanilta.

Carbo® Ympäristölaskurin tuottama laaja tilakohtainen tietopohja on arvokasta paitsi tuottajille ja elintarvikealan toimijoille myös tutkimusyhteisölle. Tämä tieto voi edistää uusien ja kestävämpien ratkaisujen kehittämistä, mikä hyödyttää koko sektoria pitkällä aikavälillä.

”Hiilijalanjälkiluku on meille työväline, jonka avulla seuraamme onnistumista päästöjen vähentämisessä ja asetettujen päästötavoitteiden saavuttamisessa. Valion tavoitteena on hiilineutraali maitoketju vuonna 2035. Valion maitotiloista 2200 on laskenut hiilijalanjälkensä, tämä kattaa 80 % Valion tuottamasta maidosta”, Aleksi Astaptsev kertoo.

Lisätietoja aiheesta:

Aleksi Astaptsev, kehityspäällikkö, Valio, mediadesk@valio.fi, p. 010 381 2118

 

*)EKM tarkoittaa energiakorjattua maitomäärää. EKM huomioi maitokilojen lisäksi myös maidon valkuais-, rasva- ja laktoosipitoisuudet, jolloin eri eläinten tuotos saadaan näiden suhteen vertailukelpoiseksi keskenään.