Ainekset
1-2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
0,5 dl ruokaöljyä
1 tl sokeria
4-6 dl sieniä (esim. suppilovahvero, kantarelli tai herkkusieni)
1 rkl suolaa
2 rkl valko- tai punaviinietikkaa
hyppysellinen (tuoretta) timjamia
1 prk (1 litra) Juustoportti kaurajuomaa
1 prk (200 g) Juustoportti Kaurakeviä
1 tl mustapippuria
0,5 tl valkopippuria
(0,25 tl muskottipähkinää)
Ohje
- Aloita pilkkomalla sipulit ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Ota iso kattila ja lisää kattilaan sipuli, valkosipuli, ruokaöljy ja sokeri. Kuullota sipuleita keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet ja hieman karamellisoituneet. Leikkaa sienet pieniksi paloiksi ja tarvittaessa huuhtele ne siivilässä juoksevan veden alla. Lisää sienet sekä timjami sipuleiden joukkoon ja kuullota niin kauan, että sienistä irtoaa nesteet.
- Kaada sipuli-sieniseoksen päälle litra kaurajuomaa. Sekoita hiljalleen kunnes seos alkaa kiehua. Kattilaa ei kannata jättää vahtimatta, sillä keitto kiehuu helposti yli. Lisää suola, viinietikka, mustapippuri, valkopippuri ja halutessasi muskottipähkinä. Anna kiehua hiljalleen välillä hämmentäen 10-15 minuuttia, jotta sienten ja sipuleiden maku irtoaa liemeen.
- Kun keitto on kiehunut tarpeeksi, lisää purkillinen Kaurakeviä keittoon ja sekoita huolellisesti. Maista keittoa ja tarvittaessa lisää suolaa. Kiehauta keitto vielä kerran ja nosta hetkeksi sivuun vetäytymään. Mikäli haluat keitosta paksumpaa, sekoita noin puoli desiä kylmää vettä ja ruokalusikallinen maissitärkkelystä ja lisää ne keittoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kiehauta keitto vielä kertaalleen ennen tarjoilua, jotta tärkkelys saostaa keiton. Keiton voi koristella esimerkiksi seesaminsiemenöljyllä ja tuoreilla yrteillä.
- Tarjoile hyvän leivän ja levitteen kanssa.