Maanpäällinen elämä
Meille Juustoportilla eläimet ovat tärkeitä. Niinpä me haluamme, että niillä on hyvä olla. Todennetustikin. Olemme ensimmäinen meijeri Euroopassa, joka sai eläinten hyvinvoinnista kertovan Welfare Quality® -sertifikaatin. Se tarkoittaa, että ulkopuolinen taho on auditoinut kaikki tilamme ja eläinten hyvinvointia valvotaan tarkoin. Sen lisäksi olemme kehittäneet Vapaan lehmän tuoteperheen. Siihen maito tulee niin ikään hyvinvointivalvotuilta tiloilta, joissa eläimet asuvat pihatoissa, saavat jaloitella ulkona ympäri vuoden ja laiduntaa kesäisin.
Yhdessä tuottajiemme kanssa me Juustoportilla asetimme tavoitteeksemme maidon, joka on mahdollisimman hyvä ja eettinen. Tästä ajatuksesta syntyi vuonna 2015 Vapaan lehmän tuoteperhe, joka keskittyy monipuoliseen vastuullisuuteen ja eläinten hyvinvointiin. Juustoportin Vapaat lehmät elävät vapaasti pihatoissa, ulkoilevat ympäri vuoden ja laiduntavat kesäisin. Maito kerätään hyvinvointisopimustiloilta, joille maksetaan kilpailukykyistä tuottajahintaa. Maitotilalliset ovat sitoutuneet asetettuihin hyvinvointinormeihin, joita valvotaan ja todennetaan kansainvälisellä Welfare Quality-järjestelmällä. Sitoutuminen hyvinvointiin WQ:n kautta tarkoittaa myös sen kehittämistä edelleen ja tilat ovatkin sitoutuneet kehittämään toimintaansa eläinten hyvinvointia edistävällä tavalla.
WQ:n hyvinvointimittaristolla Vapaan lehmän maito on edistynyt tai erinomainen-tason maitoa. Kaiken tämän hyvän lisäksi Vapaan lehmän maito on GMO-vapaata ja hiilineutraalia!
Lue lisää Vapaan lehmän tuotteista!
Eläinten hyvinvoinnin edistämiseen varmin tie syntyy mittaamalla. Tähän mittariksi me olemme valinneet maailmanlaajuisen Welfare Quality®-hyvinvointijärjestelmän, joka tutkii eläinten hyvinvointia tieteelliseen näyttöön pohjautuen. Vuonna 2017 kaikki tilat auditoitiin ensimmäisen kerran ja meistä tuli ensimmäinen sertifioitu hyvinvointimeijeri Euroopassa.
Welfare Quality® eli WQ:n kehittivät yhteistyössä kymmenet eurooppalaiset ja eteläamerikkalaiset instituutit ja yliopistot. Tilakäynnillä ei mitata pinta-aloja tai muita rakenteellisia tekijöitä, vaan katsotaan eläimestä kuinka hyvin se on sopeutunut elinympäristöönsä. WQ onkin ensimmäinen hyvinvoinnin mittaamismenetelmä, joka arvioi eläinten käyttäytymistä. Jotta saamme käyttää WQ-valvottu-merkintää tuotteissamme, on kaikki meijerin sopimustilat pitänyt WQ-auditoida. Tietty prosenttiosuus ei riitä. Auditoinnin suorittaa aina sertifioitu ulkopuolinen auditoija.
Juustoportin Vapaat lehmät laiduntavat kesäisin ja ulkoilevat ympäri vuoden. Se on varsin hyvä asia niin lehmille itselleen kuin luonnollekin. Lehmille on hyväksi kävellä pehmeällä nurmella kesäisin ja talvella puhdistaa sorkat lumessa. Uteliaina eläiminä lehmien aika kuluu ulkona, kun myös sateelta tai auringolta pääsee pihaton suojaan.
Laidunnus on osaltaan myös superteko monimuotoiselle luonnolle: Laidunnus laajentaa luonnon monimuotoisuutta kasvien, eliöstön ja maisemanhoidollisuuden kautta. Ovatpa maalaismaisemassa nähtävät lehmät myös kulttuuriteko ja ilo ohikulkijan silmälle.
Vastuullisuutta on lopulta se, että tehdään aitoja tekoja vastuullisuuden edistämiseksi. Sen takia etsimme jatkuvasti kohtia, joissa voimme tehdä vastuullisuustekoja kaikista vaikuttavammin. Näin luomme hyvää ympärillemme, niin ympäristölle, ihmisille ja eläimille kuin yhteiskunnallekin. Monta tekoa olemme matkallamme ehtineet jo tehdäkin!
2021
Kaikki Juustoportin Vapaat lehmät pääsevät laitumelle! Laidunnus tekee hyvää lehmille, hyödyttää niiden sorkkaterveyttä ja virkistää mieltä
2017
Juustoportista ensimmäinen Welfare Quality®-hyvinvointisertifioitu meijeri.
2015
Juustoportti lanseeraa eläinten hyvinvointiin keskittyvän Vapaan lehmän tuoteperheen.
Maanpäällinen elämä