Sieni-kasvispiirakka VEGE (vegaaninen, gluteeniton)
Valmistusaika n. 1 tunti, josta työaika n. 20 min
1 piirakka, ⌀ 23–25 cm vuoka, n. 10 annosta
Ainekset
VEGAANINEN JA GLUTEENITON PIIRAKKAPOHJA
2 dl tummaa tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta tai kikhernejauhoja
1 dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g vegaanista leivontamargariinia
1 dl Juustoportti Kaurakeviä (kaurapohjainen vegaaninen vaihtoehto kermaviilille)
VOITELU
1 rkl vegaanista margariinia
TÄYTE
noin 2 kevätsipulia varsineen
2 valkosipulinkynttä tai 1 rkl keltaista currytahnaa
1 rkl rypsiöljyä
noin 7 dl kantarelleja, suppilovahveroita tai muita tuoreita sieniä (n. 200 g ryöpättyjä)
1 iso paprika, punainen tai keltainen (200 g)
1 tl rouhittua viherpippuria
1 tl suolaa
2–3 rk kurpitsan- tai pinjansiemeniä
1½ dl Juustoportti Kaurakeviä
PINNALLE
2 rkl kurpitsan- tai pinjansiemeniä
1 tl rypsiöljyä
hiven suolaa
Ohje
- Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää kylmä rasva kuutioituna joukkoon ja nypi ainekset murumaiseksi käsin tai sekoita monitoimikoneen kulhossa leikkuuterällä. Sekoita joukkoon Kaurakevi. Siirrä taikina jääkappiin kiinteytymään täytteen valmistamisen ajaksi.
- Lämmitä uuni 200 °C:seen. Voitele piirakkavuoka.
- Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä pannulla. Silppua sienet ja lisää ne mukaan paistumaan. Hauduta n. 5 min, kunnes sienten neste on haihtunut. Mausta mieleiseksi. Silppua sipulinvarret ja paprika, lisää ne sekä mausteet ja siemenet mukaan. Ota pannu pois liedeltä ja anna jäähtyä ilman kantta. Sekoita mukaan Kaurakevi.
- Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin. Jos aikaa on, voit laittaa pohjan vielä hetkeksi kylmään.
- Levitä täyte pohjan päälle. Paista uunin alimmalla ritilätasolla 25–30 min, kunnes pintaan syntyy kaunis paistoväri.
- Paahda halutessasi pinnalle siemenet kuumalla pannulla tilkassa öljyä, mausta hitusella suolaa. Ripottele siemenet kypsän piirakan päälle.
VINKKI
KASVISPIIRAKKA
Käytä sienien tilalla n. 4 dl pilkottuja kasviksia, esimerkiksi parsakaalia, kukkakaalia ja fenkolia.
Resepti: LEIVONTA-kirja, Laine Arja Elina, Readme 2021