Ainekset
3 dl raakoja vihreitä linssejä
vettä keittämiseen
9 – 12 täysjyvälasagnelevyä
Tomaattikastike:
2 keskikokoista sipulia
4 valkosipulinkynttä
öljyä paistamiseen
2 rkl tomaattipyreetä
2 prk (800 g) tomaattimurskaa
6 rkl punaista pestokastiketta (vegaanista)
2 rkl Välimeren yrttiseosta
1 tl sokeria
½- 1 tl suolaa
mustapippuria
Valkokastike:
4 rkl oliiviöljyä
7 rkl vehnäjauhoja
8 dl Juustoportti kaurajuomaa
1 dl ravintohiivahiutaleita
½ tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl suolaa
Ohje
- Aloita tomaattikastikkeen valmistuksesta. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita keskilämmöllä noin 5 – 10 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Lisää tomaattipyree ja tomaattimurska. Huuhtele purkit tilkalla vettä ja kaada pannulle. Lisää yrttimauste ja pestokastike. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua hiljalleen kannen alla välillä sekoitellen noin 30 minuuttia.
- Keitä linssit kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta huolellisesti siivilässä.
- Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Tee valkokastike. Kuumenna öljy pannulla. Pyöräytä joukkoon vehnäjauhot, älä ruskista. Lisää kaurajuomaa vähitellen koko ajan huolellisesti sekoittaen, jotta jauhot eivät paakkuunnu. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hetki, kunnes kastike sakenee. Lisää ravintohiivahiutaleet. Mausta jauhetulla muskottipähkinällä, suolalla ja mustapippurilla.
- Sekoita keitetyt linssit tomaattikastikkeeseen. Mausta kastike maun mukaan suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.
- Kerrosta uunivuoan (noin 30 cm x 20 cm) pohjalle tomaattikastiketta, sitten lasagnelevyjä ja valkokastiketta. Toista vielä kaksi kertaa. Jätä päällimmäiseksi valkokastiketta.
- Kypsennä linssilasagnea uunissa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja paahtunut. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Vinkki: Gluteeniton lasagne syntyy gluteenittomista pastalevyistä ja vaihtamalla vehnäjauhot esimerkiksi kikherne- eli gramjauhoihin.