Elämä on valintoja, valitse paremmin

Vuonna 1965 Keski-Kasarin tilalle saapui ensimmäinen friisiläishieho, Isabella. Isabellan maidosta tehtiin maan mainiota leipäjuustoa, josta koko Juustoportin tarina sai alkunsa. Tänään Juustoportti on elinvoimainen perheyritys, jonka maukkaat tuotteet tunnetaan korkeasta laadustaan kautta maan. 

Juustoportti

Juustoportti 

Yli 50 vuotta suomalaista juuston historiaa

Juustoportti on yli 50 vuotta vanha perheyritys. Juustoportin historia kulminoituu mustaan friisiläishieho Isabellaan. Tämä lehmä oli ensimmäinen rotuaan Etelä-Pohjanmaalla, se hankittiin Keski-Kasarin tilalle Jalasjärvelle vuonna 1965. Isabellan tuottamat maitomäärät olivat merkittävästi suuremmat kuin mihin oli aiemmin totuttu. Myös maidon laatu oli juuston valmistukseen paremmin sopivaa. Isabellan tarina jäi elämään osana Juustoportin historiaa - siitä kaikki alkoi. 

Juustoportti on kasvanut viidessäkymmenessä vuodessa pienestä maatilajuustolasta yli 200 henkeä työllistäväksi yritykseksi. Juustoportilla on meijeri- ja juustolatoiminnan lisäksi kahvila-ravintolat Jalasjärvellä, Mäntsälässä ja Kärsämäellä, sekä ruokatuotteita valmistava Kasvis Galleria Kuopiossa. 

Tietotaitoa ja huippuosaamista

Juustoportin meijeritoiminta tapahtuu omassa meijerissä Jalasjärven keskustan tuntumassa, jossa valmistetaan valtaosa tuotteista. Juustoportti on tuotantotekniikaltaan Suomen moderneimpia meijereitä. Toiminta perustuu jatkuvaan ja tavoitteelliseen tuotekehitykseen, tuotteiden korkeaan laatuun sekä henkilökunnan osaamiseen. Juustoportilla investoidaan rohkeasti. 

Erikoisjuustot valmistetaan Jalasjärven kahvila-ravintolan yhteydessä olevassa näyttöjuustolassa. Siellä asiakkaat pääsevät seuraamaan juustonvalmistusta aidossa ympäristössä.  

Tuotteistaan tunnettu

Juustoportti tunnetaan etenkin leipäjuustosta, mutta myös monista muista herkullisista tuotteistaan. Meijerissä pakataan lähimaidot ja piimät. Voit kirnutaan perinteisellä voikirnulla. Saman katon alla valmistetaan myös herkulliset AB-jogurtit, kermajuustot, salaattijuustot, mozzarellat ja kaikki hapanmaitotuotteet; kermaviilit, rahkat, smetanat ja Creme Fraichet. Juustoportin tuotteita on valmistettu jo vuosikymmeniä, ne ovat kansan suosikkeja vuodesta toiseen. Juustoportin tuotevalikoiman laajuus kertoo aktiivista tuotekehityksestä; tuotannossa olevia omia tuotemerkkejä on melkein sata. Sen lisäksi asiakkaiden tuotemerkkejä valmistetaan lähes saman verran. 

Juustoa viinin kera

Juustoportti valmistaa täysin suomalaisia erikoisjuustoja. Niitä valmistetaan vuohen- ja lehmänmaidosta, myös luomuna. Juustojen valmistus on kuukausia kestävä prosessi; osa niistä kypsyy jopa yli vuoden. Juuston maun voimakkuus kehittyy mm. kypsytysajan pituuden mukaan. Kypsytys tapahtuu juustokellarissa, jonka kosteus ja olosuhteet ovat tarkkaan määriteltyjä. Tärkein ominaisuus, eli aromi kehittyy kellaroinnin aikana. Jokainen juusto saa yksilöllistä kohtelua kivikellarissa; niitä käännellään, kuivataan ja harjataan. Kypsymisen loppuvaiheessa juustomestari koemaistaa kaikki erät ja hyväksyy juustot lähteväksi maailmalle. 

Juustoportin erikoisjuustoja on moneen makuun, vaihtoehtoja löytyy maultaan miedosta voimakkaaseen. Yksi hienoimmista ja aromikkaimmista juustoista on Juustoportin Viinitarhurin juusto. Tätä maistuvaa juustoa harjataan viinillä ja juustomestarin yrttiseoksella vähintään kolmesti viikossa. Viinitarhurin juustoa voidaan verrata vuosikertaviinien aateliin, sillä lähes vuoden kestävän kypsytyksen aikana maku todellakin paranee juuston vanhetessa. Samasta syystä se on juustotarjottimen ehdoton herkku. 

Palkittu Juustoportti

Vuosien varrella Juustoportti on saanut monia palkintoja. Juustoportti on palkittu mm. hyvänä työnantajana ja saanut tunnustusta perinteisen meijerialan rajojen rikkojana. Useita tuotteita, useista tuoteryhmistä on palkittu Suomen parhaana valtakunnallisessa juustokilpailussa. Voittoja on jo toistakymmentä.

Juustoportti numeroina

Juustoportti käyttää tuotannossaan maitoa yli 40 milj. litraa vuodessa, josta luomumaitoa noin 3 milj. litraa ja vuohenmaitoa noin 2 milj. litraa. 

Henkilökuntaa yrityksessä työskentelee noin 200, kesäaikana sata enemmän. Liikevaihtoa Juustoportilla on yli 50 milj. euroa.