Minkä valinnan sinä teet?

Viime perjantaina oli ensimmäinen Osta työtä Suomeen- päivä. Viikonloppuna sitten juhlittiin sopivasti Suomen itsenäisyyttä. Viikonlopun aikana mielessä pyöri se, että miksi tämä alakulo Suomessa edelleen jatkuu, vaikka monissa naapurimaissa talous ja yleinen ilmapiiri ovat aika hyvässä kunnossa. Tuntuu siltä, että jos joku Suomessa nostaa jonkun asian ylös, etsimme heti siitä negatiivisen puolen ja ammumme asian kollektiivisesti alas. Tämä ihan varmasti johtaa siihen, että meistä kukin istuu odottamaan, että ajat paranevat. Mutta kun ajat paranevat vain työtä tekemällä, ei apatiaa lisäämällä.
En ole taloustieteilijä, mutta omassa mielenmaailmassani raha syntyy alkutuotannossa ja teollisuudessa. Tiedän, että monen mielestä teollisuus on vanhakantaista ja palveluyhteiskunta tulevaisuutta. Mutta lähimpänä palveluyhteiskuntaa taitaa olla tuttuja maita, Luxemburg, Kypros, Kreikka, veroparatiisisaaret jne. Ei ole Suomen juttu. Olen itse sitä mieltä, että teollisuuden on toki uudistuttava ja elettävä ajassa, mutta kyllä se yhteiskuntaa pyörittävä raha tulee sieltä kaikissa menestyvissä yhteiskunnissa. Sama raha pyörittää synnyttyään yhteiskuntaa kiertäen kolmesta viiteen kertaan. Siis hotellia, kauppaa, kahvilaa, sairaanhoitoa, koulua, rakentamista, kuljetusta jne. Jos syntynyt raha sitten heti ensimmäisellä kierroksella lähetetään ulkomaille, jatkaa se yhteiskunnan pyörittämistä edelleen, mutta ei enää meidän yhteiskuntaa. Toki nyt olemme vielä saaneet rahaa sieltä takaisin lainaksi ja se mahdollistaa pään pitämisen pensaassa. Mutta uskooko joku oikeasti, että näin voi jatkua? Mitä sitten voi tehdä?
Kuluttaja on kuningas. Jo kymmenen euroa kotimaiseen kuukaudessa tuo kymmenen tuhatta uutta työpaikkaa. En tarkoita sitä, etteikö ulkomaisia tuotteita voi ostaa, mutta silloin kun ollaan riittävän lähellä, kyse on tietoisesta päätöksestä. Tiedän, että joku heti reagoi, ettei ole varaa kotimaiseen. Monella on. Jos näitä päätöksiä olisi riittävästi, ehkä useammalla olisi varaa kaikkeen muuhunkin. Tämä on vähän kuin muna-kana tilanne, kumpi ensin. Olen itse huomannut, että kotimaisuuden huomioiminen vaatii pientä pinnistelyä, mutta ei useinkaan ole rahakysymys.
Iso rooli on myös meillä yrityksissä ja kaupassa. Maailma on kansainvälinen ja sitä kelloa ei voi kääntää. Meilläkin osa kone ym. hankinnoista tulee kansainvälisiltä markkinoilta, mutta kartoitamme kotimaisen tarjonnan ensin. Käytämme kotimaisia raaka-aineita aina kun mahdollista. Nämä ovat myös arvovalintoja. Samoin, jos esimerkiksi kauppa miettii tekeekö kampanjan kotimaisesta vai muusta tuotteesta, sillä on iso merkitys. Nyt kuluttaja tulee vielä ovesta asioille lainarahalla, mutta kotimaista enemmän tarjoamalla kuluttaja tulisi omalla rahalla. Kotimainen tarjonta onkin ihan elinehto kaupalle, erityisesti jatkossa.
Suuri vastuu on meillä kotimaisilla toimijoilla ja yhteiskunnalla. Meidän kustannustason, laadun ja tuotekehityksen pitää olla sellaista, että kuluttaja tarttuu tuotteeseen omasta halustaan, eikä velvollisuudesta. Se, että muut tekevät yhtä hyviä tuotteita halvemmalla, edellyttää sitä, että jokainen meistä tekee oman osansa mahdollisimman hyvin. Vähän paremmin, se riittää. Hiukan huolettaa tuo päättäjien tempoilu, mutta kyllä siitäkin hyvä tulee.
Me Juustoportilla lähdemme positiivisuudesta. Olemme päättäneet uskoa kotimaiseen raaka-aineeseen ja työhön. Olemme laittaneet itsemme likoon ja maksamme veromme Suomeen. Me teemme työtä intohimoisesti, niin hyvin kuin osaamme. Olemme ylpeitä juuristamme, työntekijöistämme ja raaka-aineestamme. Tuotteiden pitää olla sellaisia, että niitä haluaa tarjota omille lapsilleen. Jos se on meistä kiinni, Suomi on satavuotiaana entistä parempi paikka asua ja elää. Tämän unelman saavuttamiseen me tarvitsemme teidän valintoja kotimaisuuden puolesta.

Timo Keski-Kasari

Timo Keski-Kasari

2 thoughts on “Minkä valinnan sinä teet?

  1. Hei,

    teillä on aivan ihana tuote tuo mustakirsikkajogurtti! Taidatte olla Suomen ainoa kirsikkajogurtin valmistaja. Olisiko mahdollista saada sitä suuremmissa pakkauksissa, esim. puolilitraisissa tai jopa litraisissa? Ei tulisi niin paljon jätettä ja voisi ehkä vaikuttaa hintaankin.

    Ystävällisin terveisin

    Ulla Rauramo, Helsinki

    • Hei, mukava, että kirsikkajugumme maistuu. Vien viestiä eteenpäin, jotta tuote saataisiin isompiin pakkauksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *