Elämä on valintoja, valitse paremmin

Reseptit / Juustot & Juoma

Juusto & juomat

Hyvä juusto saa sanonnan mukaan viinin laulamaan. Sanonta kertoo viinin ja juustojen loistavasta yhteensopivuudesta. Molemmat herättävät toisensa eloon, mutta toisaalta maistuvat hyvältä myös sellaisenaan. Viinin valintaa juustolle helpottavat viinisuositukset. Jokaiselle Juustoportin kellaroidulle juustolle löytyy useita suosituksia tuotetietojen yhteydessä. Turvallisin viinivalinta kypsytetyille juustoillemme on perinteisesti keskitäyteläinen punaviini. Kokeile vaikkapa cabernet sauvignon, pinot noir ja syrah –viinejä. Tähän ohjenuoraan ei kuitenkaan kannata liiaksi takertua, sillä joidenkin asiantuntijoiden mielestä punaviinin tanniinit turruttavat makuhermoja ja täten heikentävät makunautintoa. Valkoviini sopii juustoille niin ikään. 

Juustojen kanssa käytetään lisukkeita monipuolisesti, mutta Viinille sopivista lisukkeista on kiistelty ja siinä kannattaakin ottaa oma mieltymys ohjenuoraksi. On kuitenkin hyvä tietää, että esimerkiksi omenan ja sitrushedelmien hapot kuivattavat suun ja saavat viinin maistumaan kitkerältä. Tuoreet hedelmät, kuten viinirypäleet, ananas ja banaani sekä marjat, kuten karpalo ja puolukka ovat vaikeina yhdisteltäviä viinin kanssa. Karvaus ja hapokkuus korostaa myös viinin karvautta ja hapokkuutta ja tällöin lopputulos ei ole välttämättä miellyttävä. Sen sijaan viinin kanssa sopivat pähkinät, paprika, sipulit ja sienet (kypsennettyinä), liha ja juusto sekä monet yrtit kuten basilika ja rakuuna.

Viini ei ole ainut vaihtoehto juustojen kanssa nautittavaksi juomaksi. Oma lukunsa ovat mm. oluen ja juuston yhdistelmät. Lähes kaikenlaiset oluet sopivat jollekin juustolle. Bitter-, ale- ja pils-tyyppiset oluet sopivat monien Juustoportin juustojen kanssa. Vesi sopii myös juomaksi juustojen kanssa, mutta mehu, alkoholiton päärynäsiideri tai jopa tee ovat hyviä vaihtoehtoja. Tärkeintä on muistaa, että ruoanlaittoon kuuluu rentous ja hyvä mieli, joten oma luovuus kannattaa päästää valloilleen niin juustojen, juomien kuin lisukkeidenkin valinnassa. Ruoan esillepanoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä kauniisti katettu pöytä nostattaa veden kielelle ja tekee tarjoilusta vastustamattoman.